sobota, 18 styczniaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Czym jest i gdzie sprawdzi się wózek gastronomiczny?

Wózki gastronomiczne na dobre zagościły w miejscowościach turystycznych i podczas imprez masowych. Mobilność, łatwość obsługi i wszechstronność tego rozwiązania sprawia, że ich właściciele mogą z łatwością docierać do nowych klientów – i wywoływać uśmiech na ich twarzy. Czym jest wózek gastronomiczny i gdzie się najlepiej sprawdza?

Mobilna gastronomia – ciekawostka czy dochodowy biznes?

Mobilna gastronomia charakteryzuje się dużą dynamiką i wymaga sporych zdolności logistycznych – szczególnie w sezonie letnim, gdy zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne jest bardzo duże. W ostatnich latach Polacy zdążyli przekonać się do mobilnych restauracji, np. food trucków, a poręczne wózki czy rowery gastronomiczne świetnie uzupełniają potrzeby tej branży.

Wózek gastronomiczny – zalety

Wózek gastronomiczny charakteryzuje się mobilnością – można go transportować z miejsca na miejsce. To sprawia, że właściciel biznesu gastronomicznego może płynnie dostosowywać ofertę do potrzeb konsumentów. Przykładem jest możliwość przewożenia wózka na festiwale muzyczne – prowadząc biznes w ten sposób, można być wszędzie tam, gdzie są klienci.

Prowadzenie biznesu opartego o wózki gastronomiczne wiąże się z niższymi kosztami stałymi i większą elastycznością. Najem lokalu to najczęściej kosztowne i długoterminowe zobowiązanie, które w przypadku działalności sezonowej może mieć istotny wpływ na rentowność biznesu. Wózek gastronomiczny pod tym względem jest bardziej opłacalny. Ponadto z obsługą wózka poradzi sobie jedna osoba, co ogranicza koszty związane z zatrudnieniem.

Zastosowania wózka gastronomicznego

Wózki gastronomiczne to urządzenia o wszechstronnych zastosowaniach. Z powodzeniem można stosować je do sprzedaży rozmaitych produktów spożywczych. Foodbike to producent, który na swojej stronie internetowej umożliwia skorzystanie z konfiguratora. Dzięki niemu można stworzyć indywidualny projekt, zgodny z profilem działalności właściciela biznesu. Poniższa lista zawiera najpopularniejsze zastosowania wózków gastronomicznych.

Sprzedaż lodów

Lody to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Niezależnie od wieku klientów, w upalny dzień każdy wózek z lodami przyciąga uwagę. To sprawia, że sprzedaż lodów poprzez mobilne punkty gastronomiczne może być niezwykle dochodowa. Wózek może być wyposażony w kilka pojemników – także zapasowych.

Sprzedaż hot-dogów

Hot-dogi to danie łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie popularne wśród osób, które lubią zjeść szybko i smacznie. To świetna, niezobowiązująca przekąska, idealna na zaspokojenie głodu podczas spaceru. Z tego powodu wózek na hot-dogi, postawiony np. w parku, może okazać się dobrym pomysłem na biznes.

Sprzedaż kawy

Kawa to napój, który jest popularny przez cały rok, jednak wózek do sprzedaży kawy najlepiej sprawdzi się w chłodniejszych porach roku. Klienci chcący się ogrzać podczas spaceru na pewno ucieszą się z możliwości kupienia gorącego napoju.

Gdzie kupić wózek gastronomiczny?

Mobilna gastronomia to świetna alternatywa dla działalności prowadzonej w lokalu. Aby rozpocząć przygodę z tą branżą, konieczny jest zakup np. wózka gastronomicznego. Osoby, które na start swojej działalności chcą ograniczyć koszty, mogą zdecydować się na zakup wózka używanego. Są one dostępne na znanych portalach ogłoszeniowych.

Niestety, nie jest to rozwiązanie pozbawione wad – wózki mogą występować w wielu wariantach, jednak znalezienie takiego, który idealnie wpisywałby się w koncepcję biznesu, może okazać się trudne. Ponadto używany sprzęt na sprzedaż zazwyczaj jest już po gwarancji producenta – a nawet odporna konstrukcja może się zepsuć. W takiej sytuacji podczas naprawy należy liczyć się z kosztami, które mogą podważać sens początkowych oszczędności.

Lepszym rozwiązaniem jest nowy wózek gastronomiczny ze stali nierdzewnej, który można dopasować pod własne potrzeby. Podstawowym czynnikiem uwzględnianym przy projektowaniu wózka jest produkt wiodący – w zależności od niego trzeba pomyśleć o niezbędnym osprzęcie, takim jak np. ekspres do kawy czy kuwety na lody. Dzięki dodatkom w postaci osłony plexi czy kasetki na pieniądze, zwiększą bezpieczeństwo i komfort pracy. Szerokie możliwości personalizacji sprawią, że taki zakup będzie perfekcyjnie dostosowany do potrzeb każdego rodzaju gastronomii.