poniedziałek, 3 październikaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Frytownica gastronomiczna – jak ją wybrać?

Profesjonalna kuchnia może działać, jedynie gdy wyposaży się ją w wysokiej klasy sprzęt. Niewydajne i nieekonomiczne urządzenia sprawiają, że przygotowywanie potraw trwa zbyt długo i jest nieefektywne. Jeśli szukasz sprzętów, które w pełni odpowiedzą na Twoje potrzeby w restauracji, postaw na kuchnie gastronomiczne. Wśród nich znajdziesz choćby frytownicę gazową, dzięki której usmażysz znakomite frytki, panierowane warzywa i soczyste mięsa.

Frytownica gastronomiczna do profesjonalnej kuchni

Frytownica gazowa ułatwia przygotowanie wielu dań. Można w niej przyrządzić nie tylko popularne fast foody, ale i panierowane warzywa, owoce morza w chrupiącym cieście, ryby oraz mięsa. Dodatkowo frytownica sprawdzi się podczas przyrządzania dodatków do dań, takich jak chipsy lub ziemniaczane łódeczki w ostrych przyprawach.

Wybierz sprzęt dla siebie na gastroprodukt.pl/frytownica-gastronomiczna

Urządzenie przeznaczone do profesjonalnej kuchni jest wykonane z wytrzymałej i grubej stali nierdzewnej. Obudowa jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz kontakt z detergentami. Można bezpiecznie myć ją przy pomocy różnych środków, które usuwają tłuszcz, przypalenia i resztki żywności. Dodatkowo stal nierdzewna może mieć stały kontakt z wodą, co przedłuża znacząco żywotność sprzętu.

Kuchnie gazowe z funkcją smażenia w głębokim tłuszczu są przystosowane do ustawiania w jednej linii. Kuchnia gastronomiczna z czterema palnikami, frytownica oraz pozostałe sprzęty mogą stać obok siebie. Dzięki temu gotowanie w restauracyjnej kuchni jest wygodne i nie sprawia żadnych trudności, nawet gdy załoga obsługuje salę pełną gości.

Frytownica gastronomiczna a parametry sprzętu

Wyposażenie gastronomii jest narażone na znacznie intensywniejszą pracę niż wszelkie sprzęty używane w domowym zaciszu. W GastroProdukt  znajdziesz urządzenia, które mogą pracować pod dużym obciążeniem przez wiele godzin. Frytownica gastronomiczna może działać bez przerwy przez kilkanaście godzin dziennie bez szkody dla urządzenia. Bezawaryjność to postawa w każdej kuchni w restauracji lub hotelu, dlatego przy wyborze sprzętu do lokalu powinno się zwrócić uwagę na tę kwestię w pierwszej kolejności.

Kuchnie elektryczne i gazowe powinny smażyć szybko i nagrzewać olej do optymalnej temperatury dla danego produktu. Wybierając kuchnie nastawne do frytowania, ważne jest sprawdzenie, czy sprzęt posiada szeroki zakres regulacji temperatury. Równie ważne jest przyjrzenie się pokrętłom. Kucharz powinien mieć do nich swobodny dostęp, by szybko reagować w przypadku, gdy smażony produkt jest poddawany nieprawidłowej obróbce cieplnej. 

W zależności od wielkości lokalu i liczby obsługiwanych gości do restauracji lub baru można wybrać frytownicę stojącą do ustawiania w linii lub urządzenie przeznaczone do ustawiania na blacie. Dzięki temu profesjonalna frytownica może znaleźć się zarówno w hotelowej kuchni obsługującej kilkaset gości, jak i w małym foodtrucku, podającym szybkie przekąski. 

Kolejną istotną kwestią są zabezpieczenia zastosowane w frytownicy. Funkcjonowanie lokali gastronomicznych często wiąże się ze stresem i pośpiechem, dlatego ważna jest ochrona pracowników kuchni przed wypadkami. Osłony na frytownicę ograniczają ryzyko poparzenia gorącym tłuszczem oraz poślizgnięcia się na podłodze, na którą pryskała gorąca frytura. 

Przeczytaj więcej o frytkownicach i zamów sprzęt, którego potrzebujesz w Twoim lokalu.

Kuchnia gastronomiczna do restauracji

Restauracje, bary i hotele powinny ograniczać zbędne koszty, dlatego do kuchni powinno się wybierać urządzenia ekonomiczne. Kuchnia gazowa gastronomiczna jest jednym z nich. Dzięki niej ogranicza się zużycie mediów oraz wydatki na energię elektryczną. W ofercie gastroprodukt.pl/kuchnie-gastronomiczne znajdziesz urządzenia, które nawet przy intensywnej pracy zużywają niewiele gazu i prądu. Ich wybór pozytywnie odbije się na wysokości miesięcznych rachunków za media doprowadzone do lokalu.

Eksploatacja frytownic gastronomicznych

Frytownica gazowa utrzymuje wysoką temperaturę oleju, nie dopuszczając do jej szybkiego spadku. W ten sposób zmniejsza się wydatki związane z nagrzewaniem frytury do optymalnego poziomu. Frytownica gastronomiczna działa z optymalną mocą, wykorzystując jedynie tyle prądu i gazu, ile jest niezbędne. 

Co ważne, ekonomiczne jest również czyszczenie frytownic gastronomicznych. Strefa pomiędzy grzałką a gorącą fryturą nie styka się ze sobą, dlatego ogranicza się ilość przypaleń i zabrudzeń z gorącego tłuszczu. Sprzątanie po gotowaniu zajmuje mniej czasu i wymaga użycia niewielkiej ilości detergentów. Równie łatwo usuwa się okruszki i resztki jedzenia, które pozostają na dnie frytownicy. Żaden z nich nie przywiera do pojemnika z fryturą, dlatego w kilka sekund wyławia się wszystkie zanieczyszczenia z gorącego oleju. Frytura służy dłużej i nie wpływa negatywnie na smak przyrządzanych w niej kolejno dań. Nawet gdy najpierw smaży się w niej frytki, a następnie devolay’e, goście restauracji w żaden sposób tego nie odczują i będą zadowoleni z serwowanych im posiłków.

GastroProdukt