wtorek, 17 majaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Jak powinna przebiegać dezynfekcja spożywcza w zakładach produkcyjnych?

Dezynfekcja to proces, który polega na usunięciu z danego obiektu drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych. W tym celu stosowane są różne środki chemiczne, a także metody fizyczne. Przeprowadzenie dezynfekcji ma szczególne znaczenie w przypadku produkcyjnych zakładów spożywczych, ze względu na konieczność zachowania wysokiego poziomu higieny. Proces ten może być realizowany na różne sposoby, jednak zawsze z uwzględnieniem specyficznych wymogów.

Czystość w zakładach produkcji żywności

Wysoki poziom czystości zakładów i linii produkcyjnych w dużym stopniu determinuje wysoką jakość, świeżość i bezpieczeństwo żywności. Prace dezynfekcyjne powinny obejmować wiele czynności – począwszy od podstawowego sprzątania, a skończywszy na wyspecjalizowanych usługach w oparciu o system HACCP oraz z zachowaniem zasad GHP i GMP. Dokładnego mycia potrzebują nie tylko ściany i strefy podsufitowe, ale też wszystkie elementy infrastruktury produkcyjnej. Dezynfekcja spożywcza wymaga wykorzystania środków zarówno fizycznych, jak i chemicznych. W procesie tym stosowana może być m.in. para wodna o zwiększonym ciśnieniu i promieniowanie UV, a także preparaty bazujące na czwartorzędowych solach aminowych, alkohole w postaci etanolu czy też formaldehyd oraz inne aldehydy.

Dezynfekcja powierzchni zakładów spożywczych

Zakłady spożywcze to obiekty o dużej powierzchni, dlatego w ich dezynfekcji najczęściej stosuje się metody mycia pianowego. Napowietrzony środek dezynfekcyjny pozwala na wytworzenie piany, która następnie rozprowadzana jest po brudnych ścianach. Na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki, co znacząco ułatwia eliminowanie nieczystości. Zabieg niwelowania drobnoustrojów wymaga zastosowania specjalistycznego sprzętu, równomiernego rozprowadzenia spienionego środka oraz pozostawienia go do wyschnięcia na odpowiedni czas. Preparat jest następnie zmywany wodą i wysuszany, aby do obiektu nie przedostała się wilgoć. Poza powierzchniami, w spożywczym zakładzie produkcyjnym konieczne jest również zdezynfekowanie powietrza w pomieszczeniach. Najczęściej przeprowadza się w tym celu zamgławianie, czyli rozprzestrzenianie preparatu w postaci drobnych kropli. Innym rozwiązaniem jest ozonowanie, polegające na likwidacji alergenów ozonem.

Skuteczność procesu dezynfekcji

O skuteczności dezynfekcji zakładów produkcyjnych w przemyśle spożywczym decyduje wiele czynników. Kluczowe znaczenie ma czas działania zastosowanego preparatu – im dłuższy, tym większą efektywność jest w stanie zapewnić środek. Istotna pozostaje także odpowiednio wysoka temperatura aplikowanego produktu, która sprzyja niwelowaniu drobnoustrojów. Skuteczność przeprowadzonych działań dezynfekcyjnych można sprawdzić poprzez wykonanie testów mikrobiologicznych, pozwalających na ocenę poziomu zagrożenia w danym zakładzie spożywczym. Utrzymanie surowców, półproduktów i produktów w odpowiednim stanie wymaga zachowania wysokiej czystości powietrza. Aby cały ten proces przebiegał prawidłowo, konieczne jest zatrudnienie firmy specjalizującej się w dezynfekcji obiektów spożywczych. Wsparcie higieniczno-sanitarne w zakładach produkcyjnych jest w stanie zapewnić przedsiębiorstwo Teton Clean, z którego ofertą można zapoznać się na stronie: http://tetonclean.pl/dezynfekcja-spozywcza. Firma przeprowadza m.in. czyszczenie po inwestycji, audyt czystościowy oraz mycie i sanityzację zakładów produkcyjnych.

Zalety dezynfekcji spożywczej

Dezynfekcja spożywcza przyczynia się do podniesienia jakości wytwarzanych produktów, a tym samym zwiększenia renomy zakładu oraz osiąganych przychodów. Powierzchnie obiektu, maszyn oraz elementów wyposażenia będą za sprawą tego procesu wolne od drobnoustrojów, dzięki czemu w razie badań sanepidu nie wystąpi żadne ryzyko kary. Do realizacji pojedynczych procesów wykorzystywane są stacje mycia chemicznego, które mogą przeprowadzić np. płukanie i mycie. Ich wykorzystanie ogranicza konieczność stosowania środków chemicznych, co wiąże się z dużą oszczędnością dla właścicieli zakładu produkcyjnego.