sobota, 27 lipcaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Jak wybrać grill ogrodowy?

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu w lecie. Dobry grill pozwoli przygotować smaczne, aromatyczne potrawy i posłuży przez wiele sezonów. Jaki wybrać grill ogrodowy? Na co warto zwrócić uwagę przed zakupem? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Jaki wybrać grill ogrodowy?

Jeśli chcemy kupić grill ogrodowy, w pierwszej kolejności powinniśmy poznać, jakie rodzaje urządzeń są dostępne na rynku. Obecnie wyróżniamy:

  • Grill węglowy – to najpopularniejszy rodzaj grilla, który sprawdzi się zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników grillowania. Grill węglowy występuje w różnych rozmiarach – mały świetnie się sprawdzi jako przenośny grill, natomiast duży możemy na stałe wstawić do altanki albo na działkę. Taki grill dostępny jest w sklepach w bardzo dobrej cenie. Aby móc przyrządzać potrawy na takim grillu, trzeba kupić węgiel drzewny i brykiet. Następnie rozpalić grilla, a na ruszt położyć żywność. Potrawy przygotowane na takim grillu mają charakterystyczny, nie do podrobienia smak. Należy jednak zaznaczyć, że rozpalenie grilla węglowego, a co za tym idzie, uzyskanie odpowiedniej temperatury, zajmuje sporo czasu. Należy również pamiętać o powstającym dymie – z tego względu nie zaleca się grillowania przy silnym wietrze.

Na grafice powyżej: Grill ogrodowy walizkowy Maestro MR-1010 dostępny w sprzedaży online w sklepie Inlago.pl

  • Grill gazowy – taki grill do ogrodu zyskuje coraz większą popularność. Jest łatwy w użyciu i można z niego korzystać dosłownie wszędzie, gdyż nie wymaga dostępu do gniazdka elektrycznego. Musimy mieć ze sobą jedynie butlę gazową. Grill gazowy szybko się nagrzewa, a temperaturę łatwo można kontrolować za pomocą bocznych palników. Co więcej, taki grill jest łatwiejszy do utrzymania w czystości niż grill węglowy, ponieważ nie wymaga usuwania węgla i popiołu. Tego typu grill może być używany tylko na zewnątrz, np. w ogrodzie, na działce czy na kempingu.
  • Grill elektryczny – jest zasilany sieciowo, dlatego nie możemy z niego korzystać w każdym miejscu. Jednak taki grill jest bardzo łatwy i wygodny w obsłudze, a jego czyszczenie ogranicza się w zasadzie do przetarcia rusztów wilgotną ścierką. Wystarczy podłączyć grill do prądu, ustawić odpowiednią temperaturę i od razu można grillować. Zaletą grilla elektrycznego jest to, że nie emituje on dymu. Dzięki temu można na nim grillować przez cały sezon – nie tylko w ogrodzie czy na działce, ale również na tarasie lub w kuchni.

Na grafice powyżej: Grill ogrodowy elektryczny Severin PG 8113 dostępny w sprzedaży online w sklepie Inlago.pl

Grill ogrodowy – czym się kierować przy zakupie?

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na zakup grilla elektrycznego, węglowego czy może gazowego, przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na kilka jego parametrów. Dzięki temu dopasujemy grill ogrodowy do swoich potrzeb.

  • Wielkość grilla – w sprzedaży znajdziemy grille małe dla 4 osób, średnie dla 4-8 osób oraz grille duże, które pozwalają przygotować potrawy nawet dla 12 osób. Jeśli nasz grill będzie ustawiony w altance lub na działce, możemy pokusić się o zakup większego urządzenia, którego nie będziemy musieli przestawiać, a jedynie zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi. Jeśli natomiast zamierzamy grillować na balkonie albo na małym podwórku, to powinniśmy poszukać mniejszego grilla, który nie zajmie zbyt wiele przestrzeni.
  • Kształt grilla – grill ogrodowy może mieć kształt okrągły, kulisty, cylindryczny albo prostokątny. Wybór kształt będzie zależał jedynie od naszego gustu. Jeśli jednak zamierzamy korzystać z grilla podczas wyjazdów, warto wybrać model, który łatwo zmieści się w bagażniku samochodowym.
  • Stabilność – ważne jest, aby grill stał stabilnie na podłożu i nie przewrócił się w czasie grillowania. Im cięższy grill, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zostanie przewrócony przez wiatr. Najlepiej, żeby ciężki grill ogrodowy miał zamontowane kółka, dzięki którym łatwo będzie można go przestawić w inne miejsce.
  • Ruszt – to na nim układamy żywność, dlatego powinien być wykonany z dobrej jakości materiałów. Najlepiej wybierać modele, w których kratka wykonana jest z żeliwa albo stali nierdzewnej. W wielu modelach producenci stosują dodatkowe powłoki, które zapobiegają przywieraniu jedzenia do rusztu.
  • Akcesoria do grilla – są niezbędne podczas grillowania, ponieważ zwiększają bezpieczeństwo i komfort pracy. Zaliczamy do nich różnego rodzaju łopatki, pędzle, szczypce, rękawice czy szczotki do czyszczenia.

Na grafice powyżej: Grill ogrodowy, balkonowy elektryczny Kalorik GRB 1006 dostępny w sprzedaży online w sklepie Inlago.pl

Warto również zastanowić się, czy interesuje nas grill z pokrywą, czy bez. Oba rozwiązania mają swoje zalety. Grille bez pokrywy są tańsze, pozwalają łatwo kontrolować przyrządzane potrawy, a do tego roztaczają przyjemny zapach w czasie grillowania. Z kolei grille z pokrywami umożliwiają przyrządzanie potraw na wiele sposobów, niezależnie od warunków pogodowych.

Gdzie grillować?

Jeśli mieszkamy w kamienicy, apartamentowcu albo w bloku, możemy jedynie pomarzyć o grillowaniu w ogrodzie. W takiej sytuacji pozostaje nam do dyspozycji jedynie balkon lub taras, który może stać się świetnym kącikiem wypoczynkowym i miejscem do grillowania. Pojawia się jednak pytanie, czy można grillować na balkonie? Jakie są przepisy?

Na grafice powyżej: Zestaw akcesoriów grillowych Maestro MR-1009 dostępny w sprzedaży online w sklepie Inlago.pl

Ogólnie przepisy jednoznacznie nie zabraniają grillowania na balkonie. Jednak należy pamiętać, że obowiązują przepisy wewnętrzne spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej, a te przeważanie zabraniają rozpalania ognia na balkonie. Pozostaje jeszcze kwestia dymu, który może być uciążliwy dla naszych sąsiadów – to może już podchodzić pod art. 144 kodeksu cywilnego, w którym ujęte są tzw. immisje. Dlatego, jeśli regulamin naszej spółdzielni tego nie zabrania, a sąsiedzi nie mają nic przeciwko temu, możemy rozpalić grilla, ale przestrzegając wszystkich przepisów bezpieczeństwa. Do grillowania na balkonie lub tarasie najlepiej nadają się grille elektryczne, ponieważ nie emitują dymu i łatwo można je wyłączyć.

Jeśli jednak nie możemy rozpalić grilla na balkonie, najlepiej jest zorganizować przestrzeń na świeżym powietrzu. Możemy się udać nad jezioro, na plażę albo do parku – tam znajdziemy miejsca, które są przeznaczone do grillowania.