czwartek, 19 majaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Obieraczka do ziemniaków niezbędna w restauracjach

Gotowanie w profesjonalnej kuchni znacznie różni się od przyrządzania posiłków w domowym zaciszu. W restauracji gotuje się jednocześnie nawet dla kilkuset osób, podczas gdy liczba domowników rzadko jest wyższa niż 4-5. Profesjonalni kucharze potrzebują wsparcia w wykonywaniu wielu czynności, by zdążyć z nimi na czas i wydać znakomite dania dla każdego gościa. Jednym z przydatniejszych sprzętów, których używa się w restauracjach, jest obieraczka do ziemniaków. Sprawdź, jakie zalety ma to urządzenie gastronomiczne.

Gastronomiczna obieraczka do ziemniaków – co to takiego?

Elektryczna obieraczka do ziemniaków to sprzęt, który – jak sama nazwa wskazuje – służy do usuwania skórek z ziemniaków. Warzywa są dzięki temu szybko gotowe do dalszej obróbki. Obrane ziemniaki można ugotować, usmażyć, upiec, wykorzystać do zrobienia frytek lub zetrzeć na placki ziemniaczane. Maszyna do obierania ziemniaków przyśpiesza gotowanie, oszczędzając kucharzom i pomocy kuchennej żmudnej pracy. 

Sprawdź ofertę urządzeń dostępnych na gastroprodukt.pl/obieraczki-do-ziemniakow

Maszyna do obierania ziemniaków może służyć również do obierania innych twardych warzyw Obieraczki tego typu mają solidne ostrza, które skutecznie usuną skórki z batatów, buraków itp. Dzięki temu restauracyjna kuchnia może serwować wiele ciekawych dań pochodzących z całego świata. Dodatkowo gotowe, obrane ziemniaki można zapakować na później za pomocą pakowarki próżniowej. Dzięki niej zabezpieczy się warzywa przed ciemnieniem i wysychaniem, przedłużając ich trwałość i ograniczając straty żywności. 

Zamów urządzenie do gotowania sous vide z oferty gastroprodukt.pl/sous-vide 

Dlaczego warto kupić maszynę do obierania ziemniaków?

Maszyna do obierania ziemniaków jest sprzętem kierowanym do lokali gastronomicznych. Obieraczki znacznie przyśpieszają przygotowywanie składników do dań. Urządzenie pozwala sprawnie przyrządzić obiad podczas wesela, podać ciepłą kolację podczas sylwestrowego balu w hotelu lub zrealizować duże zamówienie na catering. Pracownicy kuchni mogą zająć się doprawianiem dań oraz wieloma innymi czynnościami, zapominając o żmudnym, wielogodzinnym obieraniu ziemniaków. 

Warzywa obierane profesjonalną maszyną nie wymagają poprawek, oczkowania itp.Można od razu włożyć je do garnka lub innego naczynia i poddać obróbce termicznej. Ziemniaki obierane elektryczną obieraczką nie tracą smaku ani właściwości odżywczych. 

Czytaj więcej o profesjonalnych sprzętach gastronomicznych.

Obieranie ziemniaków szybsze niż kiedykolwiek

W dużych lokalach gastronomicznych każdego dnia obiera się nawet kilkaset kilogramów ziemniaków. Jest to prawdziwe wyzwanie dla personelu, dlatego obieraczka elektryczna jest dla nich prawdziwym wsparciem. Najwydajniejsze modele urządzeń w ciągu 60 minut są w stanie usunąć skórki z prawie 600 kg warzyw. Żaden człowiek nie jest w stanie tak szybko i dokładnie przygotować ziemniaków do gotowania. 

Obieraczka do warzyw może przygotować równie szybko marchew, pietruszkę, seler i inne popularne składniki w polskiej kuchni. Dzięki niej znacznie skróci się czas przyrządzania zup, gulaszów i wielu potraw, które stanowią podstawę w menu hotelowych restauracji, szkolnych stołówek i innych lokali gastronomicznych.

Parametry obieraczek do ziemniaków

Obieraczka elektryczna do ziemniaków jest stosunkowo niewielka, dlatego można ustawić ją w większości profesjonalnych kuchni. Waga urządzenia wynosi zaledwie 60 kg. Konstrukcja sprzętu jest wykonana ze stali nierdzewnej. Wytrzymałość stali gwarantuje, że obieraczka będzie pracować sprawnie bez ryzyka uszkodzenia i awarii.

Budowa urządzenia ogranicza gromadzenie się resztek żywności. Wnętrze obieraczki ma prostą konstrukcję, którą łatwo wyczyścić. Łatwe czyszczenie ogranicza dodatkowo ryzyko pojawienia się niebezpiecznych drobnoustrojów w przyrządzanym jedzeniu i – co za tym idzie – wystąpienia zatrucia pokarmowego u gości lokalu.

Atutem sprzętu jest intuicyjna obsługa. Z uruchomieniem obieraczki poradzi sobie nawet początkujący pracownik kuchni lub praktykant ze szkoły gastronomicznej. Nieobrane ziemniaki wystarczy wrzucić do bębna, a następnie nacisnąć przycisk start. Po zakończonym cyklu pracy sprzęt wyłączy się automatycznie.

Co ważne, po każdym cyklu pracy ziemniaki są od razu gotowe do przyrządzania w dowolnej formie. Obieraczka jest podłączona do wody, która myje warzywa. Nie trzeba czyścić ich pod strumieniem wody z kranu. Można przełożyć je bezpośrednio z bębna urządzenia do garnka. Maszyna może posłużyć zarówno do obrania niewielkiej ilości warzyw, jak i do przygotowania posiłków dla wielu gości.

Użytkownicy obieraczek do ziemniaków powinni pamiętać, że urządzenie tego typu wymaga regularnego i dokładnego mycia. Sprzęt powinien być również sterylizowany, by zapewnić najwyższy poziom higieny podczas przyrządzania dań. Czyszczenie obieraczki elektrycznej do profesjonalnej kuchni jest jednak proste. Wystarczy przetrzeć wszystkie elementy zwilżoną ściereczką z dodatkiem płynu do naczyń. W ten sposób powinno się postępować każdego dnia po zakończeniu pracy.