poniedziałek, 3 październikaCodzienne Wiadomości Biznesowe
Shadow

Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Czy warto je wybrać?

Rosnąca niechęć do marnowania żywności i konieczność oszczędzania na codziennych zakupach sprawiły, że pakowanie próżniowe znacząco zyskało na popularności. Zainteresowały się nim nie tylko biznesy związane z produktami spożywczymi, ale także pojedyncze gospodarstwa domowe, w których pojawiły się pojedyncze pakowarki. Na czym jednak polega hermetyczne pakowanie próżniowe i czy rzeczywiście zasługuje ono na swoje zainteresowanie?

Na czym polega pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe jest jedną z metod, która pozwala na szybkie zakonserwowanie żywności i przedłużenie jej przydatności do spożycia. Eliminuje ono bowiem jeden z głównych czynników, który wpływa na psucie się jedzenia – tlen. Pakowanie próżniowe sprawia, że nie zostaje on zamknięty w opakowaniu wraz z pożywieniem, dzięki czemu nie traci ono smaku i zapachu, a także nie wysycha, nie jełczeje lub nie pleśnieje. Dzięki temu potrawy i składniki zachowują również wszystkie składniki odżywcze.

Jaką żywność można pakować próżniowo?

Pakowanie próżniowe w praktyce nie nakłada na konsumentów żadnych ograniczeń – tą metodą można zapakować absolutnie wszystko. Ważne jest jednak, aby przed skorzystaniem z pakowarki przygotować produkty do umieszczenia w hermetycznym opakowaniu. Wszelkie jedzenie, które ma zostać zakonserwowane z wykorzystaniem pakowania próżniowego, powinno przedtem zostać osuszone, oczyszczone i schłodzone, a na dodatek musi być świeże.

Ekspert Południe - baner promocyjny hurtowni opakowań online

Co więcej, od rodzaju żywności, która stanie się przedmiotem pakowania próżniowego, zależy także jego ostateczna data ważności. Warzywa i owoce pakowane próżniowo można bezpiecznie przechowywać aż do 21 dni, pieczywa i mięso – do 7 dni, sery – 2 miesiące, a kaszę, ryż, kawę i herbatę nawet do roku. Nie są to jednak wartości bezwzględne. W przypadku, gdy pakowanie próżniowe zostało zastosowane dla produktów, które już wcześniej spędziły trochę czasu w lodówce lub zostały nieprawidłowo przygotowane do zgrzania, termin ten może być znacznie bliższy.

Czy pakowanie próżniowe jest zdrowe?

Pakowanie próżniowe, pod warunkiem, że wykorzystuje się do niego wysokiej jakości worki do pakowania próżniowego, jest w stu procentach bezpieczne dla żywności. Co więcej, jest ono w stanie zachowywać wartości odżywcze wszystkich produktów. Należy jednak pamiętać, by decydując się na pakowanie próżniowe nie popadać w przesadę – mimo, że dzięki niemu wydłużamy termin przydatności do spożycia danych towarów, nie oznacza to, że będą one odpowiednio zachowane w nieskończoność. Zatem tak w przypadku zwykłych produktów, jak i pakowania próżniowego, należy pamiętać o datach ważności.

Pakowanie próżniowe – wady i zalety

Pakowanie próżniowe ma wiele zalet, które przełożyły się na jego popularność. Należą do nich między innymi:

  • Oszczędzanie żywności, redukcja jej marnowania oraz wspieranie domowego budżetu.
  • Zachowanie wszelkich zasad higieny żywności, a także ograniczanie zabrudzeń w lodówkach i pudełkach przez zapobieganie wyciekom płynów i wydzielaniu zapachów.
  • Łatwiejsze przechowywanie nawet dużej ilości jedzenia.
  • Niskie koszty pakowania nawet w domowych warunkach.

W opozycji do pakowania próżniowego są jednak aspekty ekologiczne – wiele osób wskazuje, że tworzy ono wiele plastikowych opakowań, które są później trudne do przetworzenia. Jednak w porównaniu z licznymi zaletami nietrudno stwierdzić, że pakowanie próżniowe i tak jest doskonałą alternatywą dla: foliówek czy papieru.