Przemysłowa produkcja żywnością jest powiązana z koniecznością spełnienia szeregu wymagań sanitarnych, które są zgodne z polskim i unijnym ustawodawstwem. Na producentach leży bowiem odpowiedzialność za wszelkie negatywne skutki zdrowotne, jakie może spowodować spożycie artykułów spożywczych. Zakłady produkcyjne wymagają wdrożenia specjalnego systemu HACCP, którego podstawę stanowi Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP). Jej podstawowe założenia skupiają się na przestrzeganiu zasad czystości i higieny.
Dobre praktyki higieniczne
W przemysłowej produkcji żywności bardzo istotne jest podejmowanie i kontrolowanie działań, które zapewniają jej bezpieczeństwo. Operacje te obowiązują na wszystkich etapach produkcji czy obrotu towarów. Przedsiębiorstwa z tej branży są zobowiązane do przygotowania instrukcji Dobrej Praktyki Higienicznej lub własnego programu, który stanowi podstawę postępowania zgodnie z zasadami systemu HACCP. W jego ramach należy uwzględnić kompletną strukturę organizacyjną zakładu, a także specyfikację jego działalności. Wszystkie wykorzystywane w obiekcie techniki i metody pracy muszą być opisane zgodnie z procedurami, podobnie jak zalecenia dotyczące higieny. Zasad tych należy następnie ściśle przestrzegać, co obowiązuje każdego pracownika.
Kontrole i badania
W przemysłowej produkcji żywności konieczne okazuje się nie tylko regularne czyszczenie obiektów, ale też prowadzenie usystematyzowanych i niezależnych badań nad przebiegiem tego procesu. Ich celem jest potwierdzenie zgodności działań dotyczących jakości z wcześniejszymi ustaleniami, a także ocena skuteczności realizacji zamierzonych celów oraz osiąganych dzięki nim efektów. Obecnie za najlepszą metodę weryfikacji skuteczności procedur jest audyt, który okresowo weryfikuje efektywność wdrażanych harmonogramów mycia i dezynfekcji. Ocena procedur i jakości procesów związanych z wytwarzaniem żywności musi być zgodna z wewnętrznym ustaleniami firmy, a także wymaganiami norm dotyczących danej branży. Kontrola taka przyczynia się do zapewnienia najwyższej jakości produktów, a tym samym niweluje ryzyko występowania zagrożeń dla bezpieczeństwa konsumentów.
Profesjonalny audyt czystości
Przed wykonaniem badań konieczne jest obiektywne zebranie wszystkich informacji związanych z procedurami. Proces ten obejmuje też weryfikację poprawności funkcjonowania wszystkich zasad, włącznie ze znajomością ich treści wśród pracowników odpowiedzialnych za dany zakres pracy. Ocenie podlegają też zapisy z realizowanych procesów, co odbywa się zwłaszcza pod kątem prawidłowości i regularności ich wykonywania. Na koniec powstaje raport z przeprowadzonego audytu. W razie rozpoznania nieprawidłowości, zalecane są odpowiednie działania korygujące. Audyt czystości warto powierzyć doświadczonym specjalistom. Tego rodzaju usługi wykonuje firma TETON clean, której fachowcy mogą sprawnie ocenić jakość czynności porządkowych w danym zakładzie. Zadaniem audytorów jest weryfikacja poszczególnych procesów sprzątania, a następnie wskazanie obszarów wymagających poprawy.
Kluczowe działania i operacje
W audycie czystości uwzględnianych jest wiele elementów. Oceny wymaga chociażby poprawność organizacji pracy działów porządkowych, co ma na celu sprawdzenie efektywności spełnianych obowiązków. Audyt skupia się też na weryfikacji skuteczności i ekonomiczności środków czystości używanych przez ekipę, jakości materiałów eksploatacyjnych czy staranności wykonania poszczególnych czynności. Z jego przeprowadzeniem wiąże się ponadto możliwość optymalizacji kosztów związanych ze sprzątaniem obiektu, np. w wyniku wprowadzenia różnych autorskich rozwiązań. Systematyczne audyty w przemysłowej produkcji żywności pozwalają na otrzymanie informacji zwrotnej, która daje kompleksowy wgląd w aktualne procedury wewnętrzne. Proces ten pomaga w spełnianiu surowych wymagań sanitarnych, które odnoszą się też do zastosowania właściwego sprzętu do mycia i dezynfekcji, odpowiednich narzędzi czyszczących czy też środków chemicznych.